27/April/2016

Innovall participa en la I Jornada “Imaginación=Innovación” en el departamento de Salud de Xátiva.

Xàtiva celebra una I Jornada 'Imaginació = Innovació' per als professionals de la xarxa sanitària pública

Amb el lema "Imagina i innova: per què, com, quan? De la idea a la patent i el seu desenvolupament", s'ha celebrat en l'hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva la Primera Jornada sobre Innovació, organitzada per el Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. 

L'objectiu d'aquesta és motivar els professionals de la xarxa sanitària pública a participar en processos d'innovació a través de la detecció i identificació de necessitats o problemes sorgits en les pràctica diària. L'origen d'aquestes idees i la seua materialització en tècniques, productes o serveis concrets innovadors, susceptibles o no de ser patentables, suposen una millora en la qualitat assistencial i un benefici per al pacient. 

"La jornada es planteja per a motivar les i els professionals del departament de salut, per a generar 'idees' que acaben en el seu desenvolupament comercial, mostrant experiències reals en l'entorn de la innovació sanitària i el fi últim del qual siga també millorar la nostra qualitat i seguretat assistencial, així com motor d'ocupació per al teixit industrial valencià", destaca Sergio García Vicente, gerent del Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent. 

"FISABIO gestiona actualment 9 patents, entre les quals s'inclouen el desenvolupament de probiòtics, test diagnòstics o nous tractaments terapèutics. La nostra aposta se centra a afavorir els processos de generació d'innovació i que això es traduïsca en un major benefici per a la societat i un retorn de la inversió en I+D'i", assenyala Jacobo Martínez Santamaría, director gerent de la Fundació FISABIO.  

Els assistents a la jornada han pogut conéixer de primera mà casos reals d'èxit, com el presentat per Gemma Martínez, infermera de la Unitat d'Hemodinàmica i Cardiologia Intervencionista de l'Hospital Universitari Doctor Peset. En la seua intervenció, Gemma Martínez ha manifestat la importància de la cooperació amb el sector productiu a l'hora de transferir al mercat les idees i els resultats de la investigació. 

Els centres sanitaris són un motor de creixement econòmic. Per a analitzar la seua implicació en el procés, han narrat la seua experiència Magda Bresó, responsable del departament de desenvolupament de producte sanitari de l'empresa Tequir; Ángel Alberich, director cientificotècnic del Grup d'Investigació Biomèdica en Imatge de l'IIS la Fe, creador a més de l'start-up QUIBIM; i Rafael Pla, president del clúster tecnològic de la Vall d'Albaida, Innovall. 

Les intervencions del president del Col·legi d'Infermeria de València, Juan José Tirat, i els gerents del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent i la Fundació Fisabio, Sergio García Vicente i Jacobo Martínez Santamaría, respectivament, han obert i tancat el programa de la jornada.